Bezobalové obchody na slovensku, v ktorých by si mal nakupovať

by - apríla 28, 2020

Trvalo udržateľný život je samozrejme v prvom rade o minimalizácii našich materiálnych potrieb. Tiež o hľadaní trvanlivosti a kvality pred kvantitou vo veciach, ktoré nakoniec nakupujeme. Aby sme to podporili, je potrebné vedieť, že aj na Slovensku už existujú obchody, v ktorých sa môžete dostať ku všetkým svojim každodenným domácim tovarom, a to ekologickejšie. Všetky tieto ekologické predajne dbajú na to, aby sa podľa možnosti znížilo používanie nadmerných plastových obalov. 

Nakupovať sa dá už v dnešnej dobe uvedomelo a ekologicky. Predstavte si, že je to oveľa jednoduchšie ako kedysi a v podstate sa stačí vrátiť len k starým zvykom. V minulosti bolo pre ľudí bežné, že sa potraviny kupovali do látkových či sklenených obalov. Dnešné najviac navštevované supermarkety však nato nie sú prispôsobené. Práve preto ľudia budujú obchody, ktoré neostali len pri hovorenej ekologickej idey, ale uskutočňujú to prakticky, práve vo forme nakupovania. Pozrite sa spolu s nami na obchody, ktoré vám umožňujú nakupovať s úmyslom šetrenia nášho spoločného životného prostredia. Možno spolu s nami zistíte, že nemusíte žiť len v hlavnom meste Slovenska, aby ste tieto služby mohli využívať. Tieto obchody sa nachádzajú aj v menších mestách a my vám ich radi priblížime.

TRENČÍN – BEZOBALiS
Tento obchod vlastní dvojica Martin a Martina v meste Trenčín a do obchodu vniesli to akí sú, čo ich baví, napĺňa a zmenu, ktorú chcú v spoločnosti dosiahnuť. Ide o vôbec prvý bezobalový obchod v Trenčíne, v ktorom nájdeš nielen bezobalové potraviny, ale aj drogériu.


ŽILINA – DO VRECÚŠKA
Ani mesto Žilina nezaostáva a predstavuje koncept, ktorý spája bezobalovú predajňu, knižnicu vecí a obsahuje aj ateliér, ktorý sa venuje upcyklovaniu. Obchodík v Žiline ponúka trvanlivé potraviny na váhu, chladené mliečne a vegánske produkty. Dokonca v ňom nájdete aj ekologické doplnky do domácnosti, prírodnú kozmetiku a biologicky odbúrateľnú drogériu.

PIEŠŤANY – ONAKô
Ďalší z obchodov, ktorý predstavuje potraviny inak a nesie heslo nulový odpad. Ponúka základné rastlinné potraviny v suchom alebo sypkom stave pri zohľadnení pravidiel zero waste. Nakupujú miestne potraviny od lokálnych pestovateľov. Ich výnimočnosť spočíva aj v tom, že sa dá u nich pomlieť múka alebo možnosť vyrobiť si čerstvé vločky.

PREŠOV – ODVÁŽ(E)NE
Splnenie sna, ktorý predstavoval otvorenie bezobalového obchodu si naplnili Miška a Laura. Urobili tak v metropole Šariša. Názov vymysleli spolu a má trefne poukázať nato, aby si ľudia svoje nákupy premysleli. Ich ponuku tvorí bezobalový predaj potravín, čapovanie ekologickej drogérie a prírodná slovenská kozmetika. Ich priestor využívajú aj na vzdelávanie a workshopy k téme udržateľnosti.

KOŠICE – NA KôPKE
Majiteľka obchodu Alexandra otvorila vôbec prvý bezobalový obchod v meste Košice. Miestni si tento obchodík veľmi obľúbili, majú tu svoje obľúbené potraviny, ktoré sem chodia nakupovať. Okrem iného sa tu nachádza aj červená šošovica, ďatle medjool, soľné mydlá a aj sóda bikarbóna.


BRATISLAVA – U VÁŽKY
Tento obchod predstavuje v Bratislave mimoriadny záujem u ľudí. Predstavuje totiž koncept samoobslužnej prevádzky s pomocou ochotného personálu. Zároveň si tu nakupujúci môže namlieť vlastnú múku či spraviť arašidové maslo. Názov predstavuje symbol prírody, znovuzrodenia aj zdravia a potravín.

BANSKÁ ŠTIAVNICA – ZERO WASTE – BS
Krásnym príkladom ako sa dá aj v menšom meste je práve tento bezobalový obchod
v Banskej Štiavnici. Okrem ponuky bezobalových potravín, robia dokonca aj rozvoz tovaru.
Stačí si objednať a tovar nakúpený nad 15€ príde v rámci Štiavnice zadarmo.

You May Also Like

0 komentárov