Slow fasion – móda, ktorá neničí našu Zem

by - apríla 15, 2020

Dennodenne sme obklopovaní enormným množstvom značiek, ktoré na nás vykúkajú z obchodných výkladov. Väčšina z nich sa zaoberá tzv. fast fashion módou – módou, ktorá presadzuje momentálne a najaktuálnejšie trendy z celého sveta a predáva ich za nízke ceny. S kúskami oblečenia, ktoré si v týchto obchodných reťazcoch môžeme zakúpiť síce budeme štýloví, no zároveň budeme podporovať veľkovýrobu, zanechávajúcu za sebou veľkú ekologickú stopu. 

Pred každým nákupom, by sme si teda mali premyslieť, či chceme byť zodpovední a nechceme nakupovať intenzívne a veľa krát zbytočné veci, alebo chceme podporiť dobrú vec a pričiniť sa v boji proti znečisteniu našej planéty. Ľudia po celom svete si konečne začínajú uvedomovať vážnosť situácie a tak pomaly vzniká čoraz viac značiek, zaoberajúcich sa udržateľnou módou. Oblečenie je vyrábané z ekologických materiálov a aj proces samotnej výroby je čo najšetrnejší, najekologickejší a hlavne etický, pričom sa veľmi dbá aj na to, aby mali výrobky vysokú kvalitu. Každá takáto značka sa musí vedieť preukázať certifikátom, pretože v niektorých prípadoch sa môže stať, že svoje peniaze a dôveru investujete do niečoho, čo nie je až tak eko, ako sa nám na prvý pohľad zdá. 
Na Slovensku existuje taktiež veľa značiek stotožňujúcich sa s touto ideou. Môžeme si u nich zadovážit pekné módne kúsky a pri tom podporiť lokálny trh a dizajn. Dobrou správou je, že je čoraz viac ľudí ochotných investovať peniaze a podporiť lokálne firmy, pričom sa pozerajú práve na to, či je to oblečenie, ktoré kupujú recyklovateľné. Do úvahy berú aj vplyv jeho výroby na životné prostredie či podmienky zamestnancov. Ak hľadáte prehľadné miesto s udržateľnou módou od slovenských dizajnérov, určite si pozrite:

 GLAMI
(www.glami.eco). 
Je to vyhľadávač udržateľnej módy v Európe, spustený len pár mesiacov. Ak sa potrebujete zorientovať, pomôže vám aj Fashion Map, ktorú vydal Slovak Fashion Council (http://www.slovakfashioncouncil.sk/sk_SK/bratislava-fashion-map/). 

ABRAKASTORE 
(https://abrakastore.sk/)
 Oblečenie vytvárané ABRAKASTORE oslavuje životný štýl originálnymi a pestrofarebnými dizajnami. Vo veciach z ich dielne sa budete cítiť veľmi komfortne. Okrem pohodlnosti dbajú pri tvorbe kolekcií aj na životné prostredie a používajú materiály vyrobené z recyklovaných PET fliaš, z textilných zvyškov a rybárskych sietí. 


AIDA STYLE 
(https://www.aidastyle.sk/en/) 
S kúskom od Aida Style budete rozhodne vyčnievať z davu. Ak sa nebojíte farieb a strakatých motívov, ste na správnom mieste. Originalita každého jedného kúsku je nespochybniteľná a ručne robené veci, ktoré v sebe skrývajú kúsok srdca si zamiluje každý. ------ foto zo stránky 

NOSENE 
(https://nosene.sk/) 
Je to kráľovstvo vecí, v ktorom má každá jedna svoj vlastný príbeh. Noseným veciam dodávajú nový šat, no nemusíte sa báť klasického zápachu sekáča. Tu nájdete vždy všetko pekne poukladané na svojom mieste a hygienicky čisté. Navyše pri každom nákupe podporíte organizáciu pomáhajúcu týraným ženám . Ako? Stačí si spraviť niečím radosť a časť z predajnej ceny (nájdete na vysačke) poputuje na dobrú vec!

You May Also Like

0 komentárov